Покровитель осель в Україні є Архистратиг Михаїл

Покровитель осель в Україні є Архистратиг Михаїл

Це є фрагмент ікони «Арх Милаїл избави Архипа от потопа» з «Собору св. Архистратига Михаїла й інших безплотних сил» з м. Долина, Івано-Франківськ – 1560 року (ікона писана ієромонахом ЧСВВ. 2013р. Б. (достименно знята копія)).

Через чудо, яке вчинив божий посланець на вислухану молитву, він став покровителем УКРАЇНСЬКИХ ОСЕЛЬ, а також Архангела Михаїла вважають покровителем військових, міліціонерів, моряків, бакалійників, парашутистів, хворих, а також метеорологів, радіологів, гравірувальників й різьбярів, фехтувальників, шліфувальників і золотарів, і Столиці України. Михаїл є в багатьох гербах українських міст. Але найбільше цінували архангела за збереження житла християн, що є малою “домашньою церквою”, оскільки тут твориться молитва (ранком, перед їжею, перед виходом з дому, перед працею, по закінчені дня, подячні молитви, тощо). А почалось покровительство Воїна Божого з одного чуда, за яке так полюбили Архистратига Русичі-Українці:
“У Малій Азії одна людина в подяку за зцілення своєї німої дочки, спорудила у джерела храм на честь святого Михаїла. І багато язичників, приходячи туди увірували в Господа нашого Ісуса Христа. У цьому Храмі довгі роки служив святий Архип. Язичники ж вирішили знищити храм і погубити раба божого Архипа. Для цього вони з’єднали дві річки в одне русло і направили їх на храм. Святий Архип вогняно молився до Господа, і тут до нього був голос вийти з храму. Вийшовши, він побачив великого предстателя — святого Архистратига Божого Михаїла. Архип підійшов до Воєводи Небесних сил, і побачив вогненний стовп піднімався від землі до Неба. Коли ж вода підійшла близько до храму, Архістратиг Михаїл здійснив хресне знамення на поверхні води, і сказав: “Зупинітся там!”. І негайно ж води звернулися назад. Так здійснилися слова пророчі “Бачили Тебе води і убоялися (Пс76, 17)”. Води стали як кам’яна стіна. Потім Архістратиг повернувся до храму, ударив жезлом у величезний камінь, що знаходився біля вівтаря, і накреслив на ньому хресне знамення. Негайно почувся великий грім, земля затряслася і камінь розділився надвоє, утворивши величезну ущелину. При цьому Архангел Михайло сказав: “Так знищиться тут всяка супротивна сила, і нехай отримають тут позбавлення від всякого зла всі приходящі сюди з вірою!” Сказавши це, Архангел владно сказав водам: “Увійдіть у цю ущелину! “І зараз води потекли в кам’яну ущелину і з тих пір завжи течуть цим шляхом. Вороги від страху скам’яніли. Зберігши від потоплення храм і блж. Архіппа, св. Архістратиг Михайло зійшов на небо, а блж. Архип подякувавши Бога за преславне чудо і прославив великого заступника за його велике заступництво. З того часу Церква постановила святкувати це чудо, а місце це було названо Хоні, тобто занурення, тому що там води занурилися в камінь”.

ІКОНА «ЧУДО арх. Михаїла по ізбавлені Архипа від потопу» стала охоронною іконою дому, але найкраща охорона вашої оселі є ваша молитва, до Архистратига.